De toekomst van verwarming op gas in woningen

Dat woningen worden verwarmd met gas is al vele jaren zeer gebruikelijk. Hoe zal dit echter in de toekomst zijn? Er zijn immers voldoende redenen aan te wijzen waarom gas misschien niet langer de gewenste optie is. Denk alleen al aan de mate waarin gaswinning overlast in Groningen oplevert. Daarnaast is er natuurlijk bepaalde milieuschade aan het stoken op gast toe te schrijven. Welk effect gaat dit hebben op woningen op lange termijn? In de eerste plaats is het goed om te weten dat er steeds meer alternatieve varianten op de markt komen.

Natuurlijke bronnen
Een belangrijke manier waarop voor verwarming kan worden gezorgd is door winning uit natuurlijke bronnen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een warmtepomp waarbij grondwater of buitenlucht wordt gebruikt om een woning te verwarmen. Dit maakt gas direct dan ook een flink stuk minder belangrijk. Daarnaast zijn er ook allerlei andere vormen die steeds meer aandacht krijgen. Ook in de komende tijd zal dit steeds verder toenemen. Het zal wel nog enige tijd duren voordat alle huishoudens in Nederland geen gas meer gebruiken. Al zal deze ontwikkeling wel plaats gaan vinden. Dat komt ook door een andere mogelijke optie die bestaat.
Elektriciteit
Ook het stoken met behulp van elektriciteit is heel populair. De elektrische energie kan al heel goed worden omgezet in warmte. Daardoor wordt het steeds beter mogelijk om ruimtes ermee te verwarmen. Een voorbeeld hiervan is de infrarood heater die hiervoor gebruikt wordt. Het grote voordeel hiervan is natuurlijk dat er in geen enkele mate gebruikgemaakt wordt van verbranding. Daardoor komen er geen schadelijke stoffen in de natuur terecht en kan er een flink stuk duurzamer voor verwarming van woningen worden gezorgd. Zo valt de noodzaak om hier gas voor te gebruiken in grote mate weg. Dit is een belangrijke ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *